SPACE Magazine
 
SPACE Magazine
Google
       
 
+ E-SPACE >> E-MAGAZINE >> ARCHITECTRUE
2017_01_19
QUEENMAMA MARKET
         

QUEENMAMA MARKET

 

BCHO Arhcitects Associates

 

Site Strategy & Formal Concept_ The site of the project borders Dosan Park to the south and faces the more disharmonious back alleys and small commercial buildings of the Gangnam area at the other sides. The architectural proposal for Queenmama Market began with the form of a simple concrete box responding to these unbalanced surroundings, with a smaller gable roof volume set lightly on top. The main box was raised from the ground in order to introduce natural light and air. Moreover, the greenery of the entrance garden permeates the first floor.
Programme Strategy and Structure_ The space has been planned as a cultural venue for arts and fashion, and is designed to be versatile. The open space can be transformed into a café, restaurant or exhibition hall in accordance with its various necessities. Some of the floor is a box suspended with wire. This allows the first floor and second floor enough height to function as a kitchen and hall. The gable roof of the top is also reinforced in order to support later additions.
Three Finishing Materials and the Hierarchy of the Mass_ The 3 storey square box is covered with long, narrow cut concrete bricks, which gives a visual sense of materiality and a perceptual depth to the façade. The supporting walls are finished with simple concrete. The gable roof volume is clad with light cedar boards spaced to allow light through the glass panels behind. written by Byoung Cho

 

The main box was raised from the ground in order to introduce natural light and air. Moreover, the greenery of the entrance garden permeates the first floor.

The open space can be transformed into a café, restaurant or exhibition hall in accordance with its various necessities.

The gable roof volume is clad with light cedar boards spaced to allow light through the glass panels behind.


Architect: BCHO Arhcitects Associates (Byoung Cho)
Design team: Kim Minyoung, Kim Yukon, Hong Kyungjin
Location: 649-8, Sinsa-dong, Gangnam-gu, Seoul, Korea
Programme: neighborhood living facility (store, restaurant)
Site area: 646.2㎡
Building area: 322.47㎡
Gross floor area: 2,360.6㎡
Building scope: B3, 5F
Building to land ratio: 49.9%
Floor area ratio: 185.79%
Structure: reinforced concrete
Exterior finishing: linear prototype of concrete brick, wood
Structural engineer: Dongyang structural engineers group co. ltd.
Electrical engineer: Joeun engineering co. ltd.
Construction: Janghak
Construction design period: Sep. 2012 – Mar. 2013
Construction period: May 2013 – Jan. 2015

materials provided by BCHO Arhcitects Associates | photographed by Sergio Pironne

 
 
tag.  BCHO Arhcitects Associates , Byoung Cho , QUEENMAMA MARKET
       
no.589 (2016.December) 
 
Tag your thoughts about the Article !
 
 
 
+ MORE ARTICLE
What Learning Architecture Means
Gageojiji (可居之地)
Three Bricks House
Aloysius Family Center
Spatial Weaving in the Architectural Renewal of a Historic Block: Qingguoxiang Block, Changzhou, China
KB Youth Step
K26 Diving Pool
The Possibility of Imperfection: NAMELESS Architecture
K&L House Pangyo
Brutalism Breathes Again: The Hayward Gallery, London
Spatial Resonance, Architectural Video
Being Scenery, or Containing Scenery
Plain House
ROMO V-House
Perceiving the Future: Hyundai Pavilion
Eiger Monch Jungfrau
Yangsan Eorinjip
Red Brick Building
TRIANGLE HOUSE
Myeonmok Fire Station
Unjung Aspen
VT Haga Escape
Twin Houses
Louvre Abu Dhabi
Uhan Technos HQ office
W House
Maegok Library
Dongziguan Affordable Housing
Tung House
Botong House
 
 DAILY NEWS
 E-MAGAZINE
ARCHITECTURE
URBAN
INTERIOR
PEOPLE
ART & DESIGN
BOOK
ACADEMIA
 
best tag.
music, pasadena, prize, bridges, amorepacific, daejeon, indonesia, jakarta, seoul, office, han river, house, korea, lee sang-leem
{Voice Maker}SPACE
CNB Media space Lab. 52-20 Yeonhui-ro, Seodaemun-gu, Seoul, Korea 03781    Tel. 82 2 396 3359 Fax. 82 2 396 7331 E-mail. editorial@spacem.org