SPACE Magazine
 
SPACE Magazine
Google
       
 
+ E-SPACE >> E-MAGAZINE >> ARCHITECTRUE
2017_02_07
The Second Headquarters of DAEGU BANK
         

The Second Headquarters of DAEGU BANK

JUNGLIM ARCHITECTURE

The site of the Second Headquarters of DAEGU BANK used to be a hub of the textile industries in the 1960s and 1970s, where the Taihan textile co., ltd. and Cheil Woolen Fabrics Industries used to be located. At the site, a building that represents the financial industry of Daegu was settled. JUNGLIM ARCHITECTURE has already designed the main headquarters for the Daegu Bank back in 1978, helping to create a place that display character and the essential value of the financial building. The design team includes architects who participated on the original headquarter project and young emerging architects, which have more than fifty years in the age gap. This unprecedented team attempted to create a project that embodies the corporate philosophy and vision, while proposing a new paradigm of the financial building of this era.
The main facilities were devised with the intention of creating a space that allows active communication with the local residents, instead of focusing on the form of the building or creating borders with the neighbouring buildings. Entrance pathways and spaces that allow access to the building from all sides were planned first, so as to establish an order, and each programme was independently placed around these nexus points. The
finish of the wall and the landscape plan continue throughout the interior of the building, which create an image of openness by eliminating the border between interior and exterior. The DGB Lounge, which sits at the centre of the various programmes including gallery and a cafe, is a space that displays the will of Daegu Bank to reestablish the corporate image and communicate with the residents. The lounge is a space that stimulates one’s sight through the mix of light and texture, one’s sense of hearing with sound of water and piano, and one’s sense of smell with the scent of coffee. Instead of a more traditional plan that focuses on departments, security, and efficiency, a new plan that allows communication between departments was applied in the office space on the upper office space. Also, the atrium places greater focus on presenting architectural ideas to provoke communication and welfare for the employees. written by JUNGLIM ARCHITECTURE

The Second Headquarters of DAEGU BANK showed a pure expression in the city, contrary to the complicated elevation of the nearby high-rise apartments.

 

The DGB Lounge, which sits at the centre of the various programmes including gallery and a café, is a space that displays the will of Daegu Bank to reestablish the corporate image and communicate with the residents.

Because of the bright light that pours into the inner court which pass through whole office floors, the habitability of the space is superb.

A gym at B1 of the building


 

Architect: JUNGLIM ARCHITECTURE (Jinwoo Lim)
Design team: Woo Soyoung, Lee Myungjin, Jung Jaeseon, Kim Dongkwan, Yun Sunghan, Lee Woomee, Oh Jeongkeun, Kim Dohyun, Kim Hyunki, Kim Hyojung
Location: 111, Oksan-ro, Buk-gu, Daegu, Korea
Programme: office
Site area: 9,638.9㎡
Building area: 3,637.12㎡
Gross floor area: 37,055.34㎡
Building scope: B3, 10F
Parking: 392
Height: 55.94m
Building to land ratio: 37.73%
Floor area ratio: 167.24%
Structure: RC, SRC
Exterior finishing: THK36 Low-E glass with expanded metal, THK30 angola black, exposed concrete
Interior finishing: THK18 insulated glazing unit, THK30 napoleon gray, THK15 bubinga Structural engineer: I’ST
Mechanical engineer: WOOWON M&E
Electrical engineer: JUNGWOO Engineering
Construction: Hwasung Industrial Co., Ltd
Landscape design: SOLTOS Landscape Architecture
Design period: July 2012 – Oct. 2013
Construction period: Dec. 2013 – Apr. 2016
Construction budget: 75 billion KRW
Client: Daegu Bank

photographed by Yoon Joonhwan │ materials provided by JUNGLIM ARCHITECTURE

 
 
tag.  DAEGU BANK , atrium , JUNGLIM ARCHITECTURE
       
no.591 (2017.February) 
 
Tag your thoughts about the Article !
 
+ The Creation of an Image and a New Spatial Environment: JUNGLIM ARCHITECTURE
 
 
+ MORE ARTICLE
Chilbo Culture Center for Youth
Bojeong-dong Kyuwoozoo
Letters from the Past (5)_Seo Hyun
Letters from the Past (4)_ Park Kilyong
Letters from the Past (3)_ Yim Changbok
Letters from the Past (2)_Yoon Seungjoong
Letters from the Past (1)_Ahn Youngbae
Letters from the Past
Rainbowhouse for children
Rainbow Building
House in White
Pergola of The Club at NINE BRIDGES
Oil Tank Culture Park
PLACE 1
Mellower Seongsu Flagship-store
Finding Common Values: VOID architects
Four Types of Yeongju Guide Map
Ten Years of Public Architecture Projects: Following the Traces of Yeongju
Aewol Unfolded House
Nonhyeon-dong Housing
Hilton Busan
The Ananti Penthouse Haeundae
The Ananti Cove: Designing Sensory Experience
For What We Walk Overpass: Seoullo7017
POLY HOUSE
PAJU GLAMPING CAFÉ 'HARU'
Architecture Integrated into the Landscape: Samuso Hyojadong
A City as Envisaged by the Car
The Depth of the Ordinary: JMY architects
Changes Sparked by the PyeongChang 2018 Olympic Winter Games
 
 DAILY NEWS
 E-MAGAZINE
ARCHITECTURE
URBAN
INTERIOR
PEOPLE
ART & DESIGN
BOOK
ACADEMIA
 
best tag.
music, pasadena, prize, bridges, amorepacific, daejeon, indonesia, jakarta, seoul, office, han river, house, korea, lee sang-leem
{Voice Maker}SPACE
CNB Media space Lab. 52-20 Yeonhui-ro, Seodaemun-gu, Seoul, Korea 03781    Tel. 82 2 396 3359 Fax. 82 2 396 7331 E-mail. editorial@spacem.org