SPACE Magazine
 
SPACE Magazine
Google
       
 
+ E-SPACE >> E-MAGAZINE >> ARCHITECTRUE
2017_03_08
Maeil Innovation Center (MIC)
         

Maeil Innovation Center (MIC)

 

Choon Choi

 

The preservation of memories collected over 40 years in a generic office building, throughout the renovation and updates for a new laboratory facility, was the overall goal of the project. The design process actively tapped into the collective intelligence, to derive a design solution based on the needs and desires of the researchers and all potential user groups. Without any pre-conceived formal or aesthetic agenda, the design team engaged in a series of dialogues, meetings, and workshops with researchers and managers, and tried to extract a fortuitous or even an accidental composition of forms and volumes. Through this participatory design process, the researchers were able to understand the complex, interwoven network of their activities, and the architectural project gradually evolved into a strategic planning exercise for the institution’s long-term future.
The casual arrangement of windows in various forms and sizes reflects the interlocked arrangement of the laboratory programmes inside, and the sloped roof with oversized ‘dormers; was the result of a series of brainstorming sessions where many researchers expressed a desire for an intimate, attic-like space for focused discussions and archival research. New constructions were concentrated along the service tower that vertically connects all six floors like a spine, and the only four existing central columns with their respective foundation footings needed major structural reinforcements. Traces of the original structure were preserved as a reminder that true innovation stems from a strong continuity between the past and the present. Written by Choon Choi

The casual arrangement of windows in various forms and sizes reflects the interlocked arrangement of the laboratory programmes inside.

When you enter the interior of the building through an entrance located in the middle of the
front elevation you are greeted by a double-height, open space located in the centre.

The design process actively tapped into the collective intelligence, to derive a design solution based on
the needs and desires of the researchers and all potential user groups.

The sloped roof with oversized ‘dormers; was the result of a series of brainstorming sessions where many researchers expressed a desire for an intimate, attic-like space for focused discussions.

Traces of the original structure were preserved as a reminder that true innovation stems from a strong continuity between the past and the present.

ⓒChoon Choi / Courtesy of CCA

Elevation before remodeling


Architect: Choon Choi (Seoul National University)
Design team: Pyo Changyeon, Joo Myunghyun (CCA)
Location: 480, Gagok-ri, Jinwee-meyon, Pyeongtaek-si, Kyeonggi-do, Korea
Programme: laboratory, office
Site area: 58,682㎡
Building area: before – 669㎡ / after – 706.68㎡
Gross floor area: before – 2,007㎡ / after – 3,551.42㎡
Building scope: before – B1, 2F / after – B1, 5F
Height: 18.85m
Building to land ratio: 45.56% (entire factory)
Floor area ratio: 78.19% (entire factory)
Structure: RC, steel
Exterior finishing: brick, zinc
Interior finishing: exposed concrete, steel plate, gypsum board
Structural engineer: Dong Yang Consulting Engineers, Mirae SDG
Mechanical engineer: MEC Yooyoung
Electrical engineer: Dongnam Seongmun E&T
Construction: Ean R&C
Landscape design: Hak Associates
Architect of Record: Jang Gwangyeob, Kim Sangjoong
Design period: Mar. 2013 – Sep. 2014
Construction period: Mar. – Dec. 2015
Completion: Mar. 2016
Client: Maeil Co. Ltd

 

photographed by Namgoong Sun

 
 
tag.  Maeil Co. Ltd , laboratory , remodeling
       
no.592 (2017.March) 
 
Tag your thoughts about the Article !
 
 
 
+ MORE ARTICLE
Finding Common Values: VOID architects
Four Types of Yeongju Guide Map
Ten Years of Public Architecture Projects: Following the Traces of Yeongju
Aewol Unfolded House
Nonhyeon-dong Housing
Hilton Busan
The Ananti Penthouse Haeundae
The Ananti Cove: Designing Sensory Experience
For What We Walk Overpass: Seoullo7017
POLY HOUSE
PAJU GLAMPING CAFÉ 'HARU'
Architecture Integrated into the Landscape: Samuso Hyojadong
A City as Envisaged by the Car
The Depth of the Ordinary: JMY architects
Changes Sparked by the PyeongChang 2018 Olympic Winter Games
A Conversation with Memory: Choon Choi
Samyang Discovery Center
Nam-dong Butterfly House
Hyundai Marine & Fire Insurance HIVISION CENTER
π-ville 99
The Second Headquarters of DAEGU BANK
Edge House II
House of Hwagae
A Portrait of Architectural Design Field as through the Eyes of Young Professionals
Renovation of the Former Official Residence of the Mayor of Seoul
Gahoe-dong Catholic Church
Godeok 119 Safety Center
QUEENMAMA MARKET
Manetti Shrem Museum
THE LAYERS
 
 DAILY NEWS
 E-MAGAZINE
ARCHITECTURE
URBAN
INTERIOR
PEOPLE
ART & DESIGN
BOOK
ACADEMIA
 
best tag.
music, pasadena, prize, bridges, amorepacific, daejeon, indonesia, jakarta, seoul, office, han river, house, korea, lee sang-leem
{Voice Maker}SPACE
CNB Media space Lab. 52-20 Yeonhui-ro, Seodaemun-gu, Seoul, Korea 03781    Tel. 82 2 396 3359 Fax. 82 2 396 7331 E-mail. editorial@spacem.org