SPACE Magazine
 
SPACE Magazine
Google
       
 
+ E-SPACE >> E-MAGAZINE >> ARCHITECTRUE
2017_08_10
The Ananti Penthouse Haeundae
         

The Ananti Penthouse Haeundae

 

SKM Architects

 

Yoon Joonhwan

The 1km beautiful rocky shoreline and coastline that extends along the front of the site, the smooth ridge of mountain that rises behind it, and stretch of clear open sea all advance the unique power of the site. In a modest manner that respects the natural language of this place, we designed the buildings to be both low and wide.
As the Ananti Penthouse Haeundae is run through a membership system, unlike the Hilton Busan, the importance of securing privacy was a task set for its overall design. At the same time, a spatial device was required to help guests interact with nature in various ways. We adopted a design method that would combine the mountain, sea and architecture based on a series of specific imaginative applications, considering how the spatial sequence would change. It was designed to provide a stereoscopic sense of space by building up a terraced room on the top of an artificial ground garden, which was placed on a foundation firmly fixed to the ground so that the horizon can be always visible at eye level from any position.
The Ananti Penthouse Haeundae is distinct from other hotels in that all of the guestrooms have a spacious terrace. The terrace naturally encourages people to read books while enjoying the sea breeze or to talk over a light meal or a cup of tea. We expect guests to breathe in all that nature offers them, and to experience a liminal space that marks out no clear difference between indoor and outdoor. The terrace is an important architectural element that characterizes the dynamic facade of the Ananti Penthouse.
We believe that architecture can be deeply inspiring, particularly when we regard it as a point from which to embrace life ideals, philosophy, and the pursuit of an evolving lifestyle, reflecting the present and moving towards a better life. Here, we hope that people will have a chance to look back on their lives, to create beautiful memories, and to find their high hopes for the future. written by Ken Min Sungjin

 

It was designed to provide a stereoscopic sense of space by building up a terraced room on the top of an artificial ground garden, which was placed on a foundation firmly fixed to the ground.

A view from the corridor between an ocean view room and a forest view room at the lower part of the Ananti Penthouse Haeundae. Each component was designed in unity so that people can feel the impression of the space well.

Ocean view from the restaurant Owner’s Club. The architect discovered the most effective layering of the swimming pool and the seashore from the restaurant tables by drawing crosssectional diagrams at close intervals and from diverse degrees.

A gradual stair winds around the outside of the drop-off zone and leads to a cantilevered platform that directly confronts the monumental ocean view.


Architect: SKM Architects (Ken Min Sungjin)
Design team: Cho Pyungjae, Han Hyunsoo, Roh Hyungyu, Moon Kyungmin, Kim Kwangil, Ryu Hyunsoo, Kim Jutae, Ahn Seho, Song Jaewook, Kim jungtae, Jang Seokyong, Lee Seungjun, Yoo Seungbum, Lee Chulmin
Architectural supervision: Kim Kwangil, Kim Jutae, Song Jaewook, Yoo Seungbum
Location: 268-32, Gijanghaean-ro, Sirang-ri, Gijang-eup, Gijang-gun, Busan, Korea
Programme: sightseeing & resort facilities
Site area: 32,638.5㎡
Building area: 12,003.13㎡
Gross floor area: 93,981.55㎡
Building scope: B4, 10F
Parking: 450
Height: 44.6m
Building to land ratio: 36.77%
Floor area ratio: 139.47%
Structure: RC
Exterior finishing: stone, stucco, metal
Interior finishing: stone, wood, tile, metal
Structural engineer: MAC ENGineering Co., Ltd.
Mechanical engineer: JUSUNG Mechanical Engineering & Consulting
Electrical engineer: NARA Engineering Consultant
Construction: Ssangyong Engineering & Construction Co., Ltd.
Design period: Mar. 2011 ~ Mar. 2016
Construction period: Mar. 2014 ~ May 2017
Client: Emerson Pacific

 

photographed by Kyungsub Shin(unless otherwise indicated) | materials provided by SKM Architects

 
 
tag.  Ananti , Emerson Pacific , Ken Min Sungjin , SKM Architects , Ananti Penthouse Haeundae
       
no.597 (2017.August) 
 
Tag your thoughts about the Article !
 
 
 
+ MORE ARTICLE
Chilbo Culture Center for Youth
Bojeong-dong Kyuwoozoo
Letters from the Past (5)_Seo Hyun
Letters from the Past (4)_ Park Kilyong
Letters from the Past (3)_ Yim Changbok
Letters from the Past (2)_Yoon Seungjoong
Letters from the Past (1)_Ahn Youngbae
Letters from the Past
Rainbowhouse for children
Rainbow Building
House in White
Pergola of The Club at NINE BRIDGES
Oil Tank Culture Park
PLACE 1
Mellower Seongsu Flagship-store
Finding Common Values: VOID architects
Four Types of Yeongju Guide Map
Ten Years of Public Architecture Projects: Following the Traces of Yeongju
Aewol Unfolded House
Nonhyeon-dong Housing
Hilton Busan
The Ananti Cove: Designing Sensory Experience
For What We Walk Overpass: Seoullo7017
POLY HOUSE
PAJU GLAMPING CAFÉ 'HARU'
Architecture Integrated into the Landscape: Samuso Hyojadong
A City as Envisaged by the Car
The Depth of the Ordinary: JMY architects
Changes Sparked by the PyeongChang 2018 Olympic Winter Games
Maeil Innovation Center (MIC)
 
 DAILY NEWS
 E-MAGAZINE
ARCHITECTURE
URBAN
INTERIOR
PEOPLE
ART & DESIGN
BOOK
ACADEMIA
 
best tag.
music, pasadena, prize, bridges, amorepacific, daejeon, indonesia, jakarta, seoul, office, han river, house, korea, lee sang-leem
{Voice Maker}SPACE
CNB Media space Lab. 52-20 Yeonhui-ro, Seodaemun-gu, Seoul, Korea 03781    Tel. 82 2 396 3359 Fax. 82 2 396 7331 E-mail. editorial@spacem.org