SPACE Magazine
SPACE Magazine
W House

W House

ODE Architects

Choi Jaebok is an architect who founded ODE Architects in 2014 and focused on Hanok and contemporary architecture with consistent interest in Korean-style architecture. Having worked on various Hanok projects and learning the architectural characteristics based on cultural differences, Choi Jaebok pursues interactive architecture that naturally expresses Korean identity in contemporary architecture by changing the perception on relation and dependence. He worked at SKM Architects and Doojin Hwang Architects, majored architecture at Dankuk University, and is currently studying contemporary Hanok at Myungji University. 

Dependent Architecture

The traditional Hanok seems to tells us that architecture does not have to be the protagonist. It shows that becoming part of a scenery by itself is an incredible feat and interaction with nature in all directions can happen effortlessly. Although unilaterally controlling the surrounding environment for a protagonist is interesting and exhilarating, it is also burdensome to the surrounding. As such power and tension seeps into architecture, a sense of supremacy is presented but at the same time a burden of not trying to taint its authority and control. This burden causes an incessant or abandoned unilateral struggle, but in a way, nobody wanted that struggle in the first place. 

Continuous change through the multidirectional communication we possessed was what was aspired for W House, rather than a sold linear and unilateral appearance. Because nature is the agent of constant change, it is extremely hard for architecture to continuously change without forming an interrelationship with nature.

Although the obvious fact of depending on nature at times takes a whole new meaning, we must acknowledge this fact more in-depth if we are to muster the courage to let nature take its course and leave things be.

Arrangement for the Garden

As befits its title as the repository of cultural heritage, Gyeongju gives off a strong sense of cultural symbolism as it is surrounded by layers of Hanok-style buildings and cultural assets. The plot of land in Gyeongju is vast and the gentle slope towards the southside allows for a comfortable and uninterrupted far off view of Mt. Byeokdosan. The building is stretched out towards the south, and partially protrudes out on the south and north entrance sites, providing space for a secure garden and backyard, and clear sense of direction with the surroundings. The main rooms are situated around the south garden and have open windows facing south. Service areas are placed on the northside to offer convenience and a sense of independence to the main rooms. The corridor is comprised of a long ceiling so that light seeping in through the space on both sides divides the space and accompanies people walking through the corridor.

Eaves form the Medium that Creates an Interrelationship with Nature

The eaves extend with the similar proportion to Hanok eaves. The eaves on the southside control the amount of the strong light that pours down for long hours, bridge the internal and external areas, and perform many other functions. The free formed eaves fall in line with the surroundings by softly and elegantly embracing the mountain terrain like the inside waist line of Hanok eaves, thus allowing the scenery to take in the building to become part of the background for someone looking in. 

To allow for a deeper and more detailed relationship with the surroundings, curves are exposed in pattern-form on the concrete surface of the eaves, much like the size seen in Korean concave tiles.

Furthermore, the concave tiles and patterns project the movement of light as shadows, and subtly gives distinctness and clarity to the movement and existence of light. The interrelationship between the movement of light expressed by architecture and the expression of architecture through light will continue on as long as the building stays standing.

Architect: ODE Architects (Choi Jaebok)

Design team: Yu Sangsu, Yu Harim

Location: Gyeongju-si

Programme: residence

Site area: 1,258㎡

Building area: 237㎡

Gross floor area: 298㎡

Building scope: 2F

Height: 7.8m

Parking: 3

Building to land ratio: 18.86%

Floor area ratio: 23.65%

Structure: reinforced concrete

Exterior finishing: exposed concrete,brick, red cedar

Interior finishing: painting on gypsum board, wood flooring

Structural engineer: EUN structural engineering

Mechanical engineer: Seyeon engineering

Electrical engineer: Saeseoul engineering

Design period: Sep. 2015. - Mar. 2016.

Construction period: June 2016. - Aug. 2017.

photographed by Park Youngchae materials provided by ODE Architects

tag.  ODE Architects , Choi Jaebok , residence
Tag your thoughts about the Article !
Spatial Resonance, Architectural Video
Being Scenery, or Containing Scenery
Plain House
ROMO V-House
Perceiving the Future: Hyundai Pavilion
Eiger Monch Jungfrau
Yangsan Eorinjip
Red Brick Building
Myeonmok Fire Station
Unjung Aspen
VT Haga Escape
Twin Houses
Louvre Abu Dhabi
Uhan Technos HQ office
Maegok Library
Dongziguan Affordable Housing
Tung House
Botong House
Cheongun Residence
Chilbo Culture Center for Youth
Bojeong-dong Kyuwoozoo
Letters from the Past (5)_Seo Hyun
Letters from the Past (4)_ Park Kilyong
Letters from the Past (3)_ Yim Changbok
Letters from the Past (2)_Yoon Seungjoong
Letters from the Past (1)_Ahn Youngbae
Letters from the Past
Rainbowhouse for children
Rainbow Building
best tag.
music, pasadena, prize, bridges, amorepacific, daejeon, indonesia, jakarta, seoul, office, han river, house, korea, lee sang-leem
{Voice Maker}SPACE
CNB Media space Lab. 52-20 Yeonhui-ro, Seodaemun-gu, Seoul, Korea 03781    Tel. 82 2 396 3359 Fax. 82 2 396 7331 E-mail.