SPACE Magazine
 
SPACE Magazine
Google
       
 
+ E-SPACE >> E-MAGAZINE >> ARCHITECTRUE
2018_04_02
K&L House Pangyo
         

K&L House Pangyo

Kim Taeyoung+Kim Hyunjun


Kim Taeyoung graduated from Seoul National University and trained at Kiohun architects & associates. She led diverse architectural and urban projects as a senior associate at Gensler London, while conducting her Design PhD at the Bartlett School of Architecture and teaching at Greenwich University. She is an assistant professor at Korea National University of Arts.


Kim Hyunjun graduated from Seoul National University and completed the army service at Daelim. He obtained AA diploma and qualified UK Chartered Architect, working as a project architect in numerous projects at SOM London, TMA and Gensler London. He is an assistant professor at Kangwon National University.


Kim Taeyoung and Kim Hyunjun are advisors of Urban Topology, a design cooperative group, working in art, architectural urban projects with the interests in the topological approaches. The design work includes co-housing (E community, P village 2017), Cultural Space (Jeongseon Indigenous food studio 2018) and space regeneration projects (Seongdong-gu Open library 2018, Jeongseon culture space 2015).



Possibilities of Multi‐family House in Pangyo
Lee Joongwon (professor, Sungkyunkwan University)


Due to its location, the Pangyo residential complex is mostly comprised of large families of three or more members with young children. Designing a multi-household residence that will accommodate families consisting of three or more people on a 70-pyeong lot in Pangyo is a challenging task. It is not all smooth sailing to produce a residence of value that abides by the district unit plan guidance and satisfies the demands of the client.


The multi-household residence in Pangyo can be organized into two categories: vertical partitions and horizontal partitions. Typically, a vertical partition has two households with a basement, ground floor, second floor, and an attic. A horizontal partition has one household occupying the basement and first floor, and the other household on the second floor and attic. K&L Residence chose the horizontal partition type but did not add a basement because of the client’s demand to reduce construction costs.


The client had two other demands. One was to secure privacy and the second was to have two bathrooms and three rooms aside from the living (L)-dining (D)-kitchen (K) spaces. It was a dense programme. The demand for privacy limited this south facing plot to not have a big southerly window. Additionally, the securing of parking space for three vehicles was also a limiting factor.





The site conditions were limiting as well. Typically, house plots in Pangyo are influenced by the shape and type of block. The shape of the site was rectangular - not in a square form which is somewhat more appropriate for designing a multi-household residence. And the block plot was laterally situated on the pedestrian street, so that it was disadvantageous compared to a block plot longitudinally situated which is easier to secure privacy while retaining an open garden. In terms of site conditions, the P House, the architect’s first project in Pangyo, was positive contrast to the K&L House.Therefore, to realise the value of K&L House as a multi-household residence, we have to understand the aforementioned site conditions and the demands of the client.


The architect planned an F-shaped plane (rather than an L-shaped plane often seen on square plots) and located the house on the northwest portion of the site. Designing the house in an F-shape was a reasonable solution to secure parking space for three vehicles and three rooms on the first floor. Yet, the architect did not merely settle on the functional solution provided by the plane. The architect proposed a social solution of installing the entrance of 1st and 2nd floors on a common stairway by setting the house back to the North. It is the point that set the house apart from other residences.


The north portion of the site is more elevated than the south portion. The architect based the ground level of the first floor on the elevation of the north portion. As a result, the first floor slab was elevated from the ground level of the south portion. Four steps up the exterior stairs is the first floor entrance, and four more steps up is the second floor entrance. The exterior stairway became a gathering space for the families of both houses. In addition, the stairway created a deep boundary between common pathway and private building, arguing the significance of the depth in between the common land and private property. This is the first value that K&L House has as a multi-household residence.




Architect: Kim Taeyoung (Korea National University of Arts) + Kim Hyunjun (Kangwon National University) 

Cooperative design : Ongodang Architects 

Location : Pangyo-dong, Bundang-gu, Seongnam-si, Gyeonggi-do 

Programme: detached house (two households) 

Site area: 230.6m2 

Building area: 115.18m2 

Gross floor area: 184.4m2 

Building scope: 2F 

Height: 8.98m 

Parking: 3 

Building to land ratio: 49.95% 

Floor area ratio: 79.96% 

Structure: reinforced concrete 

Exterior finishing: exterior insulation system, aluminium panel 

Interior finishing: vinyl paint on gypsum board, wood flooring 

Structural engineer: Architecture Structural Research Institute DAWOO

Mechanical engineer: Hanil Mech. Elec.

Consultants Electrical engineer: Sungji ENC 

Construction: J Archiv 

Design period: Oct. 2015 — Feb. 2016 

Construction period: May 2016 — Feb. 2017


edited by Lee Jiyoon | photographed by Lee Jaesung | materials provided by Kim Taeyoung, Kim Hyunjun

 
 
tag. 
       
no.605 (2018.April) 
 
Tag your thoughts about the Article !
 
 
 
+ MORE ARTICLE
Abstracted Surface: UNSANGDONG architects
What Learning Architecture Means
Gageojiji (可居之地)
Three Bricks House
Aloysius Family Center
Spatial Weaving in the Architectural Renewal of a Historic Block: Qingguoxiang Block, Changzhou, China
KB Youth Step
K26 Diving Pool
The Possibility of Imperfection: NAMELESS Architecture
Brutalism Breathes Again: The Hayward Gallery, London
Spatial Resonance, Architectural Video
Being Scenery, or Containing Scenery
Plain House
ROMO V-House
Perceiving the Future: Hyundai Pavilion
Eiger Monch Jungfrau
Yangsan Eorinjip
Red Brick Building
TRIANGLE HOUSE
Myeonmok Fire Station
Unjung Aspen
VT Haga Escape
Twin Houses
Louvre Abu Dhabi
Uhan Technos HQ office
W House
Maegok Library
Dongziguan Affordable Housing
Tung House
Botong House
 
 DAILY NEWS
 E-MAGAZINE
ARCHITECTURE
URBAN
INTERIOR
PEOPLE
ART & DESIGN
BOOK
ACADEMIA
 
best tag.
music, pasadena, prize, bridges, amorepacific, daejeon, indonesia, jakarta, seoul, office, han river, house, korea, lee sang-leem
{Voice Maker}SPACE
CNB Media space Lab. 52-20 Yeonhui-ro, Seodaemun-gu, Seoul, Korea 03781    Tel. 82 2 396 3359 Fax. 82 2 396 7331 E-mail. editorial@spacem.org