SPACE Magazine
 
SPACE Magazine
Google
       
 
+ E-SPACE >> E-MAGAZINE >> ARCHITECTRUE
2018_06_05
Gageojiji (可居之地)
         

YerangChung Architects

Yerang Chung completed Ph.D in Architecture at Hanyang University (2011). Received the Grand Prize at Korea Design Awards (from Minister of Agriculture, Food and Rural Affairs, 2011). Selected as a residency artist after receiving award for Journey to the Room (2013) from Takeout Drawing & Museum. Opened YerangChung Architects in 2016 and built Gageojiji in Hoengseong (2017). Exhibited works at Han River Architecture Festival: Han River Theatre (2017). Small architecture pursued by YerangChung Architects are not limited to the scale, but are buildings that are close to people even in the eyes, depth and distance. I expect that architecture could be an extension of a new story by meeting with the daily lives of others and communicating with them.

A good place to stay

What does the second house mean to the client?

First, I want to ask what is housing.
I thought living as part of nature was the most important essence of housing.

A young couple with two daughters said they wanted to enjoy a life they had not experienced in an apartment. And I wanted to make them experience the unusualness of everyday life in spaces all over the house where they could stay for a while in everyday movements even though it would be a bit cumbersome and uncomfortable.

The site for a house in Hoengseong-gun, Gangwon-do was sitting next to the Seom River, around which there was already a village of detached houses and villas. When I first saw the site, Gageojiji (可居之地), the name of house in Hoengseong came up in my head, which means a good place to stay. Although the house is not their usual living space, I built it with the hope that they would understand the meaning of its name (Gageojiji) while staying there. And I also designed it with the hope that the name of the house would be fulfilled.
From the very beginning I considered the whole site as a house. And I tried to use the openness of the site to properly arrange the exterior space of courtyard and the necessary residential space. Furthermore, rather than being aware of the surrounding roads and houses, I placed the living room, kitchen and dining room facing the south to fit the terrain, bringing in the bright sunlight and panoramic views. Utilizing the level difference of 1.5m of the existing land, I placed the front porch in the north through which it is easy to reach the house from the road.

The entire mass is divided into three areas starting from the courtyard: a public space including living room, dining room, kitchen (LDK) and bookshelf; a private space for family; a moving space consisting of corridors and stairs. The courtyard not only divides them but also brings them together. The courtyard, which is part of nature brought into the interior space, is a natural background and serves as a central axis for both integration and separation. And the hallway between the courtyards on the second floor forms a wind path and naturally induces wind to the roof space. The private space consists of a room for the couple, a room for the two daughters, and a library and a room for the client’s sister (a writer). After being told that the client’s sister would like to read or write a book here if there is a chance, I designed one wall of stairs next to the courtyard as a bookshelf.

Ga (可) means “good,” Geo (居) “live,” Ji (之) “go,” and Ji (地) “land.”

I do not think that a convenient space is necessarily a comfortable space. And I believe that there must be some inconvenience in the residential space to feel and enjoy the maximized comfort. I hope the client’s family would feel and enjoy the colorfulness of nature that they have not experienced in their apartment while living in the city, staying in the front yard, courtyard, backyard, stairway, hallway more often than in the room in their second house in the country. I also wish they could be able to sympathize with the meaning of Gageojiji.


DESIGN CONCEPT

1 SITE / SLAB
The new mass, going counter to the sloping land with a 1.5m level difference, secures proper privacy and a multi-directional view through the second land (second floor).
2 COURTYARD
The courtyard, the front yard and back yard function as a transition space respectively by naturally connecting the inside and the outside.
3 FLOW LINE
The stairway and the hallway make entrance-LDK-sister's room-daughters' room-master room-(roof) terrace centered around the courtyard.





Architect: YerangChung Architects (Yerang Chung)
Location:Hoengseong-gun, Gangwon-do, South Korea
Programme: Second House
Site area: 700.00㎡
Building area: 131.26㎡
Gross floor area: 176.68㎡
Building scope: 2F
Height: 6.8m
Parking: 1
Building to land ratio: 18.75%
Floor area ratio: 25.24%
Structure: Light Weight Wood Framing System
Exterior finishing:stucco, old brick
Interior finishing: vinyl paint on gypsum board
Construction: THE M Haus
Design period: Jul. 2016 - Feb. 2017
Construction period: Mar. - Aug. 2017

 

photographed by Kyung Roh | materials provided by YerangChung Architects

 
 
tag. 
       
 
Tag your thoughts about the Article !
 
 
 
+ MORE ARTICLE
Abstracted Surface: UNSANGDONG architects
What Learning Architecture Means
Three Bricks House
Aloysius Family Center
Spatial Weaving in the Architectural Renewal of a Historic Block: Qingguoxiang Block, Changzhou, China
KB Youth Step
K26 Diving Pool
The Possibility of Imperfection: NAMELESS Architecture
K&L House Pangyo
Brutalism Breathes Again: The Hayward Gallery, London
Spatial Resonance, Architectural Video
Being Scenery, or Containing Scenery
Plain House
ROMO V-House
Perceiving the Future: Hyundai Pavilion
Eiger Monch Jungfrau
Yangsan Eorinjip
Red Brick Building
TRIANGLE HOUSE
Myeonmok Fire Station
Unjung Aspen
VT Haga Escape
Twin Houses
Louvre Abu Dhabi
Uhan Technos HQ office
W House
Maegok Library
Dongziguan Affordable Housing
Tung House
Botong House
 
 DAILY NEWS
 E-MAGAZINE
ARCHITECTURE
URBAN
INTERIOR
PEOPLE
ART & DESIGN
BOOK
ACADEMIA
 
best tag.
music, pasadena, prize, bridges, amorepacific, daejeon, indonesia, jakarta, seoul, office, han river, house, korea, lee sang-leem
{Voice Maker}SPACE
CNB Media space Lab. 52-20 Yeonhui-ro, Seodaemun-gu, Seoul, Korea 03781    Tel. 82 2 396 3359 Fax. 82 2 396 7331 E-mail. editorial@spacem.org